Vad är kolesterol och hur sänker jag det?

Kolesterol är en typ av fett som din kropp behöver för att bygga och reparera celler och för att göra hormoner. Din lever gör kolesterol, och vissa livsmedel innehåller det.

Det finns olika typer av kolesterol och var och en är uppkallad efter de olika proteiner som bär kolesterol i blodet. De viktigaste är:

  • LDL-kolesterol – känt som “dåligt” kolesterol

  • HDL-kolesterol – känt som “bra” kolesterol

Med tiden orsakar för mycket “dåligt” kolesterol att fettavlagringar som kallas plack bildas i artärernas väggar. Detta leder till en förträngning och förhärdning av artärerna, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Att göra livsstilsförändringar – och ibland ta mediciner – kan sänka kolesterolvärdet hos en person.

Vilka är riskerna kopplade till högt kolesterol?

För mycket LDL (dåligt) kolesterol i blodet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar (hjärt- och kärlsjukdomar). Du kan drabbas av åderförkalkningar som i sin tur kan leda till olika sjukdomar kopplade till hjärtat eller dina kärl.

Hur kan jag sänka mitt kolesterol genom att ändra livsstil?

Du kan sänka dina kolesterolnivåer genom att göra livsstilsförändringar och genom att ta mediciner om det är vad din läkare rekommenderar. Vissa människor behöver bara förbättra sin livsstil och kost för att få sitt kolesterol till en säker nivå. Andra kan behöva ta kolesterolsänkande mediciner också.

Anta och följ en hälsosam kost som är låg i mättade fetter och transfetter. En diet rik på dessa fetter kan höja nivåerna av LDL-kolesterol i blodet.

Växtsteroler är föreningar som kan sänka LDL-kolesterol. De förekommer naturligt i växter, frukt, grönsaker, nötter och spannmål och tillsätts i vissa förpackade livsmedel, som bordspålägg, flingor, yoghurt med låg fetthalt och lättmjölk.

Fysisk aktivitet ökar nivåerna av HDL-kolesterol – det “goda” kolesterolet som tar bort LDL-kolesterol från blodet. Så att börja träna är en god idé. Är du överviktig så är det bra om du försöker gå ner i vikt med. Du bör även minska intag av alkohol samt sluta röka om du gör det.