3 sätt att boosta din självkänsla

En svag självkänsla kan påverka ditt liv negativt på många sätt och vis, däribland dina relationer och din hälsa. Ingen mår bra av att hela tiden gå runt och tänka på hur andra ser dem eller ständigt känna sig misslyckade. Som tur är finns det flera saker som du kan göra för att boosta din självkänsla. Här kommer tre tips!

  • Bli medveten om dina självkritiska tankar och ifrågasätt dem

Första steget till en starkare självkänsla är allt som oftast att identifiera de negativa tankarna som utgör för stort utrymme i ditt liv och håller dig från att uppleva livet. Självkritik i måttliga mängder är nyttigt, det är trots allt det som gör att vi utvecklar oss. Men det är när du inte gör annat än tänker självkritiska tankar som det blir skadligt. 

 

När du trycker ner dig själv med föreställningar om att du är ful eller utan värde blir det så småningom sanning för dig och dominerar ditt liv. Detta kan i sin tur försvåra det för dig att vara den du är. Kanske börjar du vika undan från sociala tillställningar eftersom du är rädd för att göra bort dig, och i värsta fall tar detta skada på dina nära relationer och kanske till och med jobb eller studier.

 

Skriv ner några av de självkritiska tankar du har om dig själv och ifrågasätt dem. Stämmer de överens med verkligheten? Högst sannolikt undervärderar du dig själv och dina förmågor. Genom att ifrågasätta dina självkritiska tankar kan du enklare börja ersätta dem med positiva och sanna tankar istället som stärker din självkänsla.

  • Vårda ditt yttre och ditt inre

En stark självkänsla är tyvärr inget du kommer att få över en natt eller två. Det finns inga “quick-fixes”. Dock finns det saker du kan göra redan idag för att boosta din självkänsla. Att vårda ditt yttre såväl som inre är ett tillvägagångssätt. Se till att ta hand om kroppen och knoppen genom att äta hälsosamt och balanserat, träna regelbundet och gör saker som får dig att må allmänt bra. Häng med vännerna, gå på bio, kolla på kattvideos – vad som än gör dig glad!

 

Kanske ett besök till frisören hade gjort susen för din självkänsla? Letar du efter en yrkesskicklig frisör i Uppsala kan vi rekommendera FRANS, en frisörsalong som hjälper dig bli vardagsfin och uppskatta dig själv lite extra. Eller varför inte köpa en bukett blommor till dig själv? Små gärningar som dessa kan göra en ofantligt stor skillnad för din självkänsla!

  • Våga utmana dig själv

Personer med låg självkänsla har en tendens att alltid ta ett steg tillbaka när livet kastar nya utmaningar åt deras håll. Även om det är bekvämt att undvika utmaningar som gör att du känner dig obekväm, kommer dessa utmaningar att stärka din självkänsla– oavsett hur du tacklar dem! 

 

Nästa gång du står inför en utmaning föreslår vi därför att du tar dig an den. Det betyder dock inte nödvändigtvis att du måste göra allt själv. En del av utmaningen kan till och med vara att du ska be någon om hjälp för att ta dig igenom den!