Boosta självkänslan med dessa 3 tips

Det är ok att vara självkritisk till och från. Det är inte annat än mänskligt. Men när den självkritiska rösten hindrar dig från att vara den bästa versionen av dig själv blir den genast problematisk. Nästa gång du befinner dig i en svacka med destruktiva tankar kan du ta hjälp av våra tips för att boosta din självkänsla.

 

Det är viktigt att påminna dig själv att du är fantastisk precis som du är. Bara för att du skippar gymmet en dag, inte hinner slutföra en arbetsuppgift i tid eller inte orkar städa just idag betyder det inte att du är värdelös. Men det kan vara svårt att stänga ute de negativa tankarna om sitt eget värde. Därför har vi samlat några påtagliga tips nedan om hur du kan boosta självkänslan på nolltid.

Boka tid hos frisören

Var det länge sedan du gjorde något snällt mot dig själv? Om så är fallet är det inte konstigt att din självkänsla sviktar. Ibland behöver man faktiskt prioritera sig själv för en gångs skull. Och vad är väl bättre än ren och skär self-care i form av ett frisörbesök? 

 

Även om din självkänsla inte nödvändigtvis handlar om hur du ser ut, utan om hur du ser på dig själv, kan ett besök hos en yrkesskicklig frisör i Uppsala göra under för din självtillit. Frisörer är trots allt proffs när det gäller hår och garanterar ett friskt och glänsande resultat, samt en frisyr som ramar in ditt vackra ansikte på ett iögonfallande sätt. Och det om något boostar självkänslan.

Ge dig själv beröm

Om du verkligen vill känna dig mer självsäker och leva ditt bästa liv som den du är måste du sluta vara beroende av bekräftelse från andra. Om du förlitar dig på beröm från andra runt om dig kommer du så småningom bli beroende av deras kommentarer. Och när du inte får positiv beröm utlöser kroppen stressreaktioner eftersom den vant sig vid beröm, vilket gör att du nedvärderar dig själv. 

 

Men vi behöver beröm. Det frigör dopamin och gör att vi känner oss nöjda, och inte minst boostar det vår självkänsla. Lyckligtvis kan du ge dig själv beröm och således stärka din självkänsla. Ta som vana att skriva ner 2-3 saker varje dag du uppskattar med dig själv, eller saker som du tyckt att du gjort bra under dagen. Det, liksom andras positiva kommentarer, frigör dopamin och boostar självkänslan.

Ta en paus från scrollandet

Det går inte att förneka att jakten på likes i sociala medier påverkar hur vi ser på oss själva. I sociala medier ser vi främst den positiva sidan av alla andras liv. Snygga selfies, pampiga semestrar och exklusiva utekvällar. När vi ständigt utsätts för bilder av andra människors liv som ser lyxigare, roligare och bättre ut än vårt, jämför vi oss ständigt med andra. Och det är omöjligt att inte påverkas negativt av det.

 

Vårt sista tips för att boosta din självkänsla är därför att ta en paus från scrollandet. Lägg undan mobilen och upplev  livet – läs en bok, träna eller umgås med vänner. Då kommer du inse att det inte går att leva ett bättre liv än det du lever.