Genomströmningsvärmare till fritidshuset

Ifall du har ett fritidshus eller annat mindre hus har du kanske haft tankar kring det här med vattenberedare eller inte. Det här med varmt vatten kan vara en utmaning. Det har inte varit ett alternativ tidigare men numer finns möjligheten med genomströmningsvärmare som på många sätt är ett bättre alternativ än varmvattenberedare. I den här artikeln sätter vi fokus på genomströmningsvärmare som alternativ till andra beredare.

Smart system

En genomströmningsvärmare placeras oftast på ett smart ställe under diskhon eller precis under vattenkranen. Detta gör att den kan döljas samtidigt som den är lättåtkomlig. Du behöver inte härbärgera vatten i någon stor cistern som behöver utrymme, utan du kan i princip använda redan befintlig köksutrustning. Detta har gjort att genomströmningsvärmare har blivit väldigt populärt under väldigt kort tid.

Hur funkar det?

Att investera i en genomströmningsvärmare är inte bara för dess smarta system utan även för att det är enkelt att installera. Som nämnts behövs ingen större vattenansamlare så själva genomströmaren är liten och kompakt. De tar otroligt liten plats i närheten av din vattenkran som ger dig perfekt vatten omedelbart. Den installeras enkelt under handfatet, diskhon eller var den passar bäst. Den ansluts direkt till vattenkranen så är den igång. Några extra installationer behövs inte. Du behöver koppla på värmaren på ett eluttag men sedan är du klar. Svårare än så är det inte.

Fördelar

Eftersom du kopplar genomstömningsvärmaren direkt till kallvattnet använder du enbart det vatten som du häller genom kranen. Du behöver således inte varmhålla någon större mängd alls som en varmvattenberedare behöver göra. Naturligtvis sparar du både plats och energi på detta sättet. Vattenåtgången blir mindre eftersom du aldrig behöver spola något kallt vatten innan. Direkt när du vrider på kranen kommer varmt vatten.

Användningsområden

Naturligtvis kan du ha en genomströmningsvärmare i vilken bostad som helst, men oftast har du andra lösningar i mer permanenta hem. En genomströmningsvärmare lämpar sig särskilt lämpligt för fritidshus eller sommarstugor där placeringen kan vara långt ifrån en varmvattenberedare. I handfat är det en naturlighet med en genomströmningsvärmare men även till bad eller dusch. Det finns speciella värmare för exempelvis bad och dusch. Det du bör tänka på är vilken ampere som olika värmare behöver för att drivas. Om det blir fel kan du behöva byta säkringarna ideligen, vilket kan vara bra att undvika. Om du exempelvis ska bada samtidigt som du lagar mat kan det vara bra att ha koll på amperen till huset.

Prisläget

Själva genomströmningsvärmaren är inte så dyr som produkt, det är elen som du ska ha koll på. Den som inte har el eller VVS-kunskap kan behöva räkna in kostnaden för detta. Vatten och el är en kombination som du bör ha stor respekt för.

Vilken genomströmningsvärmare ska jag välja?

Det finns olika hemsidor som saluför genomströmningsväxlare. Passa på att botanisera runt, inte minst för att du ska lära dig olika storlekar och system, beroende på ditt behov. Tänk också på att de stora byggvaruhusen kan saluföra värmarna. Det här med storlek handlar således både om kapacitet men även ampere-kraft.